Sunday, September 25, 2011

Gamle Vinduer

Det gode vindu.

Det vonde vindu.
Ser vinduet gammelt og slitt ut? Har treet i sprossene og rammene sprekker?
Mangler det kitt? Til tross for at du i alle år har hørt at det beste ved renovering av gamle hus er å kvitte seg med gamle vindusruter og bytte til moderne, kan vinduet kan være i skikkelig god stand. At vinduet ser trasig ut på utsiden er mest sannsynlig ene og alene fordi huset er forlatt. Det som må gjøres er å bruke oljeblanding og pensel. Oljen i treet, eller malingen, har rett og slett tørket ut. (Plastmaling er fy,fy!) Videre gjør tidens tann at kittet blir vått og løsner,så det behøver å kittes om. Pill bort gammelt løst kitt fra kittfalsen med en kvass kniv. Jo kvassere,jo lettere går arbeidet. En kniv med smalt blad,som en tapetkniv, går greit. Til slutt børstes smuss,og skitt bort, og oljingen kan starte. Hvis vindusrammen blir oljet, og kittet om i rett tid, og glasset er helt og uten skade, trenger det ikke renoveres.

Arbeidsplassen. Noe av det fine med sommer er at været inviterer til å jobbe utendørs. Slik gjøres det:Det gjelder å lage seg en god arbeidsplass i riktig høyde med et par bukker. På dette vinduet var selve glasset skadet, og måtte byttes med nytt.

Tenk at inntil 1930 ble alle vinduer kunstneriskt blåst for hånd!
Livet i vinduet er avhengig av hvilket glass som er brukt. Visst er gamle håndblåste finere enn de hvite maskinkuttet som brukes i moderne vinduer?
Kikk gjerne inn, men ikke igjennom:)
Måten vindusflaten blir skjermet, er viktig for opplevelsen. I bestemorvinduet passer det godt med blondegardin med roser innvevd.
Real-life bestemor roser i hagen rett utenfor.


Å renovere gamle hus tilbake til det opprinnelige tar tid, men er forhåperntligvis til glede for ettertiden:)

----------

Be patient when renovating window styles of old times. Hopefully it will be rewarded by future habitants. The above photos show common basic swinging windows often used throughout old houses. They open with a crank or T-handle and are double hung to save energy. The cold temperatures are kept outdoors.

No comments:

Post a Comment