Tuesday, May 31, 2011

Solsikkepute - Sunflower Cushion of the 70s


Pute inspirert av fransk landsbygd for late dager i trädgården.
Syttitall´s design - oransje blomster i korssting
prydet med mørk brunt svelg.


Pass halen for røft underlag.
Save your tail from rough ground.
Embroidered wool sunflower cushion inspired
of the French countryside for lazy days in the garden.
The 70´s - brown and yellow ochre.


Etter en hel sommer i
Castelnaudary(Château des Cheminiéres pour
les étudiantes étrangers) og Carcassonne i
Syd-Frankrike, lærte jeg å sette pris på solsikker.
På frokostbordet var de smakstilsetning i den lokalproduserte honningen,
og resten av dagen dekorative blomsteroppsatser.
Bilde fra nettet


Alt med måte:)
Rolige dager er en invitasjon til kreative prosjekter.


Inspirert av nordiske reinsdyr, og Frankrike´s åkrer av solsikker har jeg optimistisk valgt mønster til ny genser. Barnål grågrønn
bunnfarge, mørke brune reinsdyr og små fyrtårn av blinkende varme okergule solsikker innimellom. Likt en kort norsk sommer visner solsikker fort. Solsikker har sin blomstringstid i august måned. På tross av sommervarme, og kanskje noen sløve dager innimellom feriegjester, prosjekt i Bagarstugan m.m., satser jeg på å ha genseren ferdig i august:)

---------------

Everything in moderation:)
Lazy days are an invitation for new projects.
Optimistic, I have decided to knit a new sweater.
Inspired by Nordic reindeer, and the fields of France populated with blooming sunflowers. Moss or pine green color as base, dark brown colored reindeer, and warm rich yellow ochre sunflowers in between.
This sweater is for coming fall and the wonders that is included of that time of the year. Likewise a Scandinavian summer,
Sunflowers wilt quickly. I hope to capture the blooming and, in spite of coming summer heat, summer guests, concept in Bagarstugan etc., finish the garment in August :)


Sunday, May 29, 2011

Fikapaus - Coffee Break

Mmmm..
Spicy cream of chocolate cake with marinated apricot.


The Spanish have their "siesta" and means a break with a nap, and the Swedish people have their "fika". Traditional "fikapaus" is just as essential in Swedish life as the siesta in Spanish life. Likewise, it is regularly enjoyed by everyone. A "Fika" equals having a social coffee break/kafferast usually with friends, relatives or colleagues, and it consists of drinking coffee and something sweet baked to eat.

Friday, May 20, 2011

Lunsj i dag.. - A large berry for lunch today...

Avokadosalat.
Skallet er ikke spiselig, men er ypperlig å servere i. Da slipper du oppvask:)


Just learned that Avocado or alligator pear (Persea americana) is
botanically refered to as a large berry?! Who would have guessed?
Split the avocado pear lenghtways,
cut cubes and spray the meat with lemonjuice.



Fruktkjøttet rundt steinen er veldig næringsrikt.


"Forår"



På denne tiden gjelder det å finne lette oppskrifter som ikke stjeler for mye tid. Kort sagt, ri litt på mulighetene i matbutikkene. Finne godbiter som ikke krever for mye innsats. Dermed blir det mer tid til å være ute. På dansk heter denne tiden av året "forår", og med rette for det er jo nettopp nå veldig mye skjer, spesielt i hagen. Dette er også tiden for å fråtse i gratis mat. Minner om den "forargrede" løvetannen, og andre ville vekster. Spede blader fra epletrær, eller "musunger" fra bjørk er fine ingredienser i salater, eller dryss over potet. Her kommer oppskriften på dagens salat:

AVOKADO,FETA OG SITRON SALAT
Tid: 25 min.

1 stor moden avokado - kuttet i biter
100 g gresk feta ost, smuldret
1 sitron
4 ss olivenolje
2 hvitløksbåter
10 gram koriander, flate blader

Mix avokado i biter, feta ost og koriander. Legg over på tallerken, eller bruk det grønne læraktige skallet fra avocadoen som serveringsbolle. Spre over hvitløk(kan sløyfes) og olivenolje, samt spray over jus av sitron- (unngå oksidering). Serveres med en gang, eller sett kaldt med foile over, 1-2 timer.


-----------------------


At this time of the year I look for easy recipes that do not steal too much time. In short, look for bite sized good food of supermarkets. Find treats that do not require too much effort. This makes more time to be outdoors. The Danish name of this time of the year is "pre-year", and rightly so because it is right now very much are happening, especially in the garden. This is also the time to indulge in free food. Reminiscent of the "unwanted" dandelions and other wild plants. Tender leaves of apple trees, or from birch are excellent ingredients in salads, or sprinkle over potato. Here is the recipe for today's salad:

The lemon or not the lemon: that is the question when it comes to preparing avocado. If you don´t spray it with lemon juice the meat will fade and become brown. If the timing works it is a perfectly delicious green- yellow colored dish for lunch.

AVOCADO, FETA AND LEMON SALAD
Prep: 25 min

1 large ripe avocado, cubed
100 g Greek feta cheese, crumbled
1 lemon
4 tbsp. olive oil
2 garlic cloves, preferably new season
10 g coriander, flat-leafs

Mix avocado cubes, crumbled feta cheese and coriander. Place in bowl or use the leathery avocado shell as a serving plate. Scatter over garlic and olive oil, then squeese over the lemon and add a swirl of olive oil around the dish on the platter. Serve immediately or chill cover with clingfilm for later , 1-2 hours.

Tuesday, May 17, 2011

Hurra! May 17th, The National Day of Norway


Hand crafted silver brooch.


Cufflinks to fasten the linen blouse.


Wool embroideries.

Gratulerer med dagen:-)

------

Congratulations:-)

Custom-built details of the my national costume - the Nordlandsbunad. It represents the northern part of Norway, and the blue base indicates it is from a city by the sea. The countryside one has green base color.

Friday, May 13, 2011















Wednesday, May 4, 2011

Viltvoksende Vårmat - Dandelion Salad

Nå skal jeg ut -


og sanke nyutsprungne løvetann.


Å holde fokus er viktig -


Ikke lett å gå forbi -


et blomsterteppe av vakre hvitveis.
Hvor skal jeg tråkke?


Og så et teppe av lys rosa hvitveis - wow - rene skattkammer!


Hva man leter etter dukker opp når en minst venter det.
Løvetann blomst klar til å spres over salaten,
som spiselige confetti av solstråler.


Ferden går videre på jakt etter mer.
Obs! Ferister kan være trøblete å gå på.


Men, en ferist er et overkommelig hinder,
og belønningen venter.
En hel åker med løvetann.


Langstilket står den der (Taraxacum officinale).
Solgul, og vakker kurvblomst
med gressgrønne høveltannete blader.
Som på tross av karrig miljø klarer seg fint.


Det har vært fantastisk vær i det siste.
En deilig følelse av for-sommer!



Frisk og livlig fra åker og eng. Løvetann er som solsikker - de er spiselig. Men i motsetning til solsikker hører løvetann til våren. De friske små bladene til løvetann kan blandes i salat, og de gule blomstene er ypperlig topping til å strø over. Det er også mulig å lage kaffe av roten, men det har jeg aldri prøvd. Løvetann er prima ferskvare og har kort sesong. Nå gjelder det å skynde seg å fange den gule blomsten. Før en får snudd seg er de vakre gule blomstene blitt til hvite baller med englefrø :)

Holdes frisk i tett pose i kjøleskapet i ca. en uke.

-------------

A zippy ingredient to your spring salad. Straight from the field. Wild growing dandelions are like sunflowers - their useful to spice up your salad. But, unlike sunflowers dandelions have their bloomingseason during spring. Their small,fresh, tender green leafs can be mixed in salads. And the bright small pieces of the yellow colored flower is great to throw over the salad as confetti of small pieces of sun topping. Actually, one can even make coffee from roasted roots of the plant, but I have never tried it. This is fresh food of the day. Now, hurry, and pull on your shoes before the bright yellow flower become a soft white ball of angelseeds (a dandelion clock).

Store:
Dandelion leaves and flowers can be stored in a freezer bag in the refrigerator in approx a week.