Wednesday, May 4, 2011

Viltvoksende Vårmat - Dandelion Salad

Nå skal jeg ut -


og sanke nyutsprungne løvetann.


Å holde fokus er viktig -


Ikke lett å gå forbi -


et blomsterteppe av vakre hvitveis.
Hvor skal jeg tråkke?


Og så et teppe av lys rosa hvitveis - wow - rene skattkammer!


Hva man leter etter dukker opp når en minst venter det.
Løvetann blomst klar til å spres over salaten,
som spiselige confetti av solstråler.


Ferden går videre på jakt etter mer.
Obs! Ferister kan være trøblete å gå på.


Men, en ferist er et overkommelig hinder,
og belønningen venter.
En hel åker med løvetann.


Langstilket står den der (Taraxacum officinale).
Solgul, og vakker kurvblomst
med gressgrønne høveltannete blader.
Som på tross av karrig miljø klarer seg fint.


Det har vært fantastisk vær i det siste.
En deilig følelse av for-sommer!



Frisk og livlig fra åker og eng. Løvetann er som solsikker - de er spiselig. Men i motsetning til solsikker hører løvetann til våren. De friske små bladene til løvetann kan blandes i salat, og de gule blomstene er ypperlig topping til å strø over. Det er også mulig å lage kaffe av roten, men det har jeg aldri prøvd. Løvetann er prima ferskvare og har kort sesong. Nå gjelder det å skynde seg å fange den gule blomsten. Før en får snudd seg er de vakre gule blomstene blitt til hvite baller med englefrø :)

Holdes frisk i tett pose i kjøleskapet i ca. en uke.

-------------

A zippy ingredient to your spring salad. Straight from the field. Wild growing dandelions are like sunflowers - their useful to spice up your salad. But, unlike sunflowers dandelions have their bloomingseason during spring. Their small,fresh, tender green leafs can be mixed in salads. And the bright small pieces of the yellow colored flower is great to throw over the salad as confetti of small pieces of sun topping. Actually, one can even make coffee from roasted roots of the plant, but I have never tried it. This is fresh food of the day. Now, hurry, and pull on your shoes before the bright yellow flower become a soft white ball of angelseeds (a dandelion clock).

Store:
Dandelion leaves and flowers can be stored in a freezer bag in the refrigerator in approx a week.

1 comment: