Saturday, April 23, 2011

Eplekompott i Leirgryte - Rustic Apple Marmalade - Äpfel in Topf aus Ton


"Vil du ha fløteis, eller
pisket krem til eplene?"



"Bare ta det litt med ro,
det er klart om en time eller to."




"Først, skrell eplene."




"Skjær eplene i skiver -
vend dem i sukker og malt kanel -
plasser i leigryte"




"Sånn smått om senn er det klart -
225 grader, 45 min.
- en vidunderlig odør av stekte epler."


Rustikk, landlig og antikk. Å lage mat i leirgryte er ikke en ny, men snarere en gjenoppdaget, matlagingsmetode. Før i tia pakket våre forfedre køtt og fisk inn i leire for så å steke det over åpen ild eller på en seng av glør. Også de gamle romerne, kjent for sine overdådige gjestebud, lagde ofte maten sin i leirgryte. Rustikk, men enkel og naturlig matlaging, med et makeløst resultat. I leirgryte blir råvarene utnyttet til det ytterste. Ikke bare for å kunne få mest mulig igjen for å kunne fortære mest mulig, men det viktigste i dette landskapet av mat er næringsstoffene. Et godt kosthold for oss nordboere i polare strøk. Det gjelder å ruste seg for mørketid, kuldeperioder med minusgrader m.m.

Min leirgryte er i bruk jevnt og trutt med fast plass på spisebordet. Den er porøs, og det kan lages mange ulike retter uten å tilsette fett eller væske. Maten blir tilberedt i sin egen væske uten tilsyn, og uten å risikere at maten blir brent. Råvarenes smak kommer til sin fulle rett samtidig som næringsinnholdet og vitaminer holdes i sjakk og bevares. Kosten blir fettfattig, og kan være en fordel for de som tenker på sånt. Oppbevares luftig sted.

Sånn gjøres det. Legg i alle ingrediensene og kryddergodisene på en gang. Sett retten/kasserollen i kald ovn, og still inn termostaten på riktig temperatur. Nå kan du slappe av med ingenting, eller gjøre noe annet nyttig. Når riktig temperatur på ovnen er oppnådd er maten stimet ferdig til å sette på bordet. Sim salla bim.


OPPSKRIFT PÅ EPLEKOMPOTT I LEIRGRYTE:

Ingredienser:
1 1/2 kg epler
1 dl rosiner (kan sløyfes)
1 kryddermål kanel eller 1 hel kanelstang
Sukker
Vann
1 dl eplesaft/cider (kan sløyfes)

Skrell eplene, og ta ut kjernehuset. Skjær eplene i skiver. Spray litt sitronjuice over, slik at eplene ikke blir brune. Vend dem i sukker og knust kanelbark. Kanel sprer deilig duft i huset, og setter fin smak. Legg dem i den gjennomfuktige leirgryten. Hell på vann, og eventuelt litt eplecider til det dekker bunnen i gryten. Legg på lokket og settes i kald ovn. Still inn ovnen. Still inn termostaten på 225 grader, og stå i 45 minutter, eller til frukten er helt mjuk.
Serveres lunken eller kald med fløte, is eller pisket krem. Rømme blandet med litt håndknust anis er også godt - godt - godt til lunkvarme landlige epler. Vann i munnen?

Eplechutney- De søte litt landlige eplene har et fruktlegeme, som etter behandling i leirgryten, er svært godt egnet som chutney/tilbehør til krydret grillmat, middagsmat m.m.

-----------

LÄTTLAGAT OCH HÄLSOSAM MAT I LERGRYTA!
Principen med ångkokning och sjudning som används med lergryta, imponerar genom sin smak, att den är så hälsosam, och för att den är så lätt att laga mat i. Den låga tillagnings temperaturen håller arom vitaminer och mineraler intakt. Du behöver bara förbereda ingredienserna, tillagningen sköter lergrytan helt själv. Du får tid till annat, och det finns ingen risk for vidbränning. Därmed inget smuts i ungnen!! Jättebra.

LANTLIG ÄPPELKOMPOTT:

1 1/2 kg äpplen
1 kryddmått kanel eller 1 kanelstång
Socker
Vatten
1 dl Äppelcider

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Varva dem med sockret och kanelen i den genomfuktade lergrytan. Häll på så mycket vatten att det täcker botten i grytan. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Sätt på ugnen. Ställ in termostaten på 225 grader och låt stå ca. 45 minuter eller tills frukten är helt mjuk.
Servera kompotten avsvalnad eller kall med mjölk, glas eller grädde.

------------


HOW TO COOK OLD FASHIONED COUNTRY APPLE MARMALADE IN CLAY CASSEROLE.

Clay casserole cooking has a long history, and is full of old cottage rustic charm. This simple technique of cooking is stretching back at least to ancient Roman times. The technique is cooking food in an unglazed clay casserole or pot which has been soaked in water so as to realease steam during the cooking process. Typically the casserole is submerged for 15 to 30 minutes to absorb water before cooking. Fill it with food/apples and place into an cold oven. After 45 minutes in the oven at 225 degrees you will smell the fragrance of home baked apples. (Careful it is hot).

The food inside the clay pot loses little of its moisture because it is surrounded by steam, creating a tender, flavorful dish. The evaporation of the water prevents burning so long as the pot is not allowed to heat until it is completely dry. Because no oil needs to be added with this cooking technique, food cooked in a clay pot may be lower in fat compared with food prepared by other methods such as sautéing or frying. And unlike boiling, nutrients are not leached out into the water. (wiki).

Sour Cream with a tiny bit of crushed seeds of anise is very flavorful and may be a new twist of topping to go with the cooked apples. Enjoy!

Recipe:
1 1/2 kg apples
1 dl raisins
Tiny pinch of cinnamon
Sugar
Water
1 dl apples cider


-----------


SO EINFACH MIT TOPF AUS TON.

Das Prinzip des Dunstgarens im Topf aus Ton immer wieder durch seine unverwechselbar schmackhaften und gesunden Speisen und die spielend einfache Handhabung. Durch die niedrigen Gartemperaturen bleiben Aroma, Vitamine und Mineralstoffe erhalten. Die Zugabe von Fett erübrigt sich. Sie brauchen nur die Zutaten vorzubereiten. Bitte, spass haben, und gute essen!


RUSTIC ÃPFEL IN TOPF AUS TON
Zubereiten:
1500 g Äpfel
Wasser
(100 ml Äpfelsaft)
Zucker

Äpfel schälen und in Stücke sneiden. Die Äpfelstücke mit Wasser, Zucker, etwas Zimt und 100 ml Äpfelsaft in einem Topf aus Ton. Wässern Sie den Topf aus Ton 10 Minuten. Deckel auf Setzen und den Topf auf den Äpfel des kalten Backofens stellen. Jetzt die gewünschte Gartemperatur einstellen. 225 c, 45 Minuten.

Jetz, Äpfelmus in Gläsem mit Schraubdecken (Twist - Off) abgefüllt, lässt sich im Kühlschrank etwa 3 Monate lagern.



No comments:

Post a Comment